СЪРБИЯ - ЖИВОТЪТ Е ЧУДЕН
СЪРБИЯ - ЖИВОТЪТ Е ЧУДЕН
Дати:
4 дни / 3 нощувки
транспорт: Автобус
цена от: 329 лв.

ЖИВОТЪТ Е ЧУДЕН В СЪРБИЯ

15.04.2019 - 18.04.2019 / 3 НОЩУВКИ

Отпътуване от Севлиево и СофияПрограма

 • 15.04.2019 / ден 1 – 5 ч. сутринта тръгване от Севлиево, посока Калотина. Възможност за качване на туристи от София. Преминаване на българо-сръбската граница и продължаване към югозападните склонове на планината Радан, където се разполага една от най-големите природни забележителности на западната ни съседка – Дяволския град. След разглеждане на феномена отпътуване към най-големия СПА курорт в Сърбия: Върнячка баня. Настаняване в хотел 2/3*, вечеря и нощувка.

 • 16.04.2019 / ден 2 – След закуска освобождаване на стаите и отпътуване към района на Кралево – село Жича, където ще посетите едноименният колоритен манастир. След разглеждане на Светата Обител отпътуване към сръбско-босненската граница. Крайна точка: Вишеград, разположен на река Дрина, близо до границата. Посещение на Каменград (Andrićgrad). Настаняване в хотел 3*, вечеря и нощувка.

 • 17.04.2019 / ден 3 – След закуска освобождаване на стаите и връщане към Сръбска страна. Посещение на Дървенград и Шарганската Осмица в Мокра гора, на около 25 километра от Вишеград. Ще имате възможност да се возите на уникалния влак Носталгия, с който ще преминете през 13-километрово трасе с 22 тунела, 10 моста и няколко гари. Това преживяване не е за пропускане. Отпътуване към Ниш, настаняване в хотел 3*, вечеря и нощувка.

 • 18.04.2019 / ден 4 - Закуска и освобождаване на хотела. Разглеждане на основните забележителности в град Ниш, свободно време за разходка и след обяд отпътуване към България. Пристигане вечерта. • Дяволя Варош (както се казва на сръбски) се състои от 202 земни пирамиди, кули, комини и интересни скални образувания. Местността е била кандидат за „Новите 7 чудеса на света“ и дори подминава Белоградчишките скали по популярност. В района има и два необикновени извора, те притежават свръхестествени свойства. Първият носи името Дяволска вода, защото извира от Дяволското дере, водата му е студена, с изключително висока киселинност (РН е 1.5) и висока минерализация. Съдържанието на алуминий, желязо, калий, мед, никел и сяра е до 1000 пъти повече отколкото в питейната вода. Недалеч от Дяволската вода е и Червеният извор. Неговата киселинност (РН е 3.5) и минерализация са сравнително по-малки, но той си остава загадъчен с червената вода, наподобяваща лава или кървава вода. Друга интересна забележителност в района е църквата Света Петка, която датира от 13 век. Около нея, по земната повърхност могат да се видят множество платове. Но не си мислете, че някой е нацапал... Това са молитвени парчета. Според древните вярвания районът има лечебни свойства. Например, ако някой има рана, трябва да вземе парче да го потопи в реката и да измие болното място, а много скоро всичко заздравява.

 • Манастирът Жича се намира в село Жича, на 5 км от град Кралево. Той е от онези манастири с голям зелен двор, пейки, красиви пейзажи, носещи спокойствие и душевен мир. Яркочервената Обител с над 800-годишна история е една от най-значимите катедрали в Сърбия. Носи му се славата, че тук се коронясват кралете на западната ни съседка. Нищо не е официално докато кралят не бъде коронясан в Жича.

 • Вишеград е град и община в Босна и Херцеговина, разположен по поречието на река Дрина. Не малко хора го познават и от книгата на Нобеловия лауреат Иво Андрич – „Мостът на Дрина“. Мостът е изключителен – красив и с голяма история. Той е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство.

 • Каменград (Andrićgrad) е посветен на големия писател Иво Андрич. Самият Емир Кустурица, създава този шедьовър на „ъгъла“ между реките Дрина и Рзав, в центъра на Вишеград. Каменград е смесица от всякакви стилове архитектура, разхождайки се там човек се чувства като на кино. Едно прекрасно място, пълно с истинска емоция измежду сгради като излезли от декори на филми. Андричград често се използва за декор на различни филмови продукции - тук ежегодно се провежда известен филмов фестивал под патронажа на Кустурица.

 • Мокра гора е село в Сърбия, разположено на северните склонове на планината Златибор. Мокра гора е една от гарите на някогашната теснолинейка Чира. Влакът превозвал всички и бил основен транспорт в района. Макар, че бил бавен и локомотивът му издишал черен пушек и сажди, той бил много обичан. Разказват, че най-нетърпеливите пътници, често изнервени от бавната скорост, слизали в движение и пеша отивали до другата гара, където отново се качвали на влака. Децата пък с нетърпение излизали край релситеи махали на любимият си влак. След време Чира отстъпил място на бързите и съвременни влакове и бил спрян. През 1999 година местните хора решават да възродят най-живописната част от жп линията Шарганската Осмица. Нарича се така, тъй като релсите се извиват под формата на осмица, високо в Мокра гора. Части от линията преминават буквално една над друга, а на места наклонът достига 18 градуса. Шарганската Осмица днес е 13-километрово трасе, което преминава през 22 тунела, 10 моста и няколко гари. Но заради големия наклон и бавното пъшкане на железницата Носталгия по време на изкачването влакът не спира. Има няколко малки гари на слизане – най-живописните гледки, където има и малки тераси. На една от гарите се намира така наречения „Камък на любовта“. Казват, че ако го докоснете или оставите монета върху него, любовта ще е ваш постоянен спътник в живота. Гара Голубичи пък е създадена специално за филма на Емир Кустурица „Животът е чуден“.
 • Близо до Мокра гора се намира Дървенград – градът, построен от Кустурица специално за филма „Животът е чуден“. По-късно Кустурица получава награда за Архитектура, заради красивите си произведения. Етно селото е бастион на изкуството, киното, науката и културата. Дървения град е наричан още Мечавник и Кустендорф. Той е изграден изцяло от дърво и в традиционен стил на старите сръбски села. Градът си има всичко – площад, улици, църква, кино, басейн и СПА център, фитнес, два ресторанта, кафе-сладкарница и дори, площадка за хеликоптер и дори затвор. Град, в който животът наистина изглежда чуден. Всяка уличка или площад носи името на голям човек – площад „Иво Андрич“, площад „Никола Тесла“, църква „Свети Сава“, улица „Брус Лий“, улица „Бранислав Нушич“ и други.

Цена на човек в двойна или тройна стая 329 лв
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • Нощувка със закуска и вечеря в хотел 2/3* във Върнячка баня
 • Нощувка със закуска и вечеря в хотел 2/3* във Вишеград
 • Нощувка със закуска и вечеря в хотел 2/3* в Ниш
 • Посещение на Дяволския град
 • Посещение на манастира Жича
 • Посещение на Вишеград и Каменград
 • Посещение на Шарганската осмица
 • Посещение на Дървенград
 • Посещение на Ниш
 • Екскурзоводско обслужване по време на цялата програма
 • Медицинска застраховка на стойност 5000 евро от ЗАД Армеец

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Входни такси за посещаваните обекти (общо около 25 лева)
 • Курортна / градска такса (заплаща се в хотелите, около 6 лева за целия престой)
 • Възможно е начисляване на горивна такса
 • Други разходи от личен характер

Допълнителна информация:
 • Екскурзията ще се проведе при минимум 40 записани туриста
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата
 • Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата и ТО не носи отговорност при евентуалната им промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси за туристическите обекти към момента на пътуването.
 • Туроператорът не носи отговорност, в случай че обектите не работят, поради климатични или други, независещи от него обстоятелства.
 • Няма паспортен и визов режим в страната; няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Необходими документи:
 • Валидни лична карта или международен паспорт
 • За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и копие/

Условия за резервация:
 • Депозит: 30% от пакетната цена при записване
 • Доплащане: до 21 дни преди дата на заминаване

Забележка: Туроператорът си запазва правата за промяна в програмата, промяна на датите, цените и дните на екскурзионната програма, при необходимост.

Фамилия Травел притежава лиценз за извършване на туроператорска и турагентска дейност номер РК-01-7116, както и застраховка „Отговорност на Туроператора“ с полица номер 1860013150000658543 от дата 15.03.2018 на ЗАД Алианц България.
Резервации и повече информация на тел. 0887 37 1000